Narratiivien voima muutoksessa
- Sini Lindholm
- 29.9.2024
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 2.10.2024

Narratiivien puolesta puhujana me Netcossa inspiroiduimme HBR:n hyvästä muutosjohtamisen artikkelista ja päätimme tehdä siitä yhteenvedon meille kaikille. https://hbr.org/2023/11/storytelling-that-drives-bold-change
Artikkeli puhuu narratiivien vaikuttavuudesta, siitä kuinka meidän ihmislaji oppii tarinoiden kautta. Kun organisaation on uudistuttava, tarinat auttavat kirkastamaan sekä muutostarvetta että tulevaisuuden visiota. Kokemuksemme mukaan tämä jälkimmäinen on ajoin se, joka muutoksen johtamisessa jää vajavaiseksi. Se saattaa olla meidän päässä tai visiolauseena, mutta unohdamme ilmaista sen elävästi. Olemme tietoisia muutoksen perustelemisen tarpeesta ja mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta unohdamme maalata elävästi, miltä tulevaisuutemme tulee näyttämään ja tuntumaan.
Ymmärrä syvästi, kuvaile yksinkertaisesti
Ensimmäinen avain hyvään muutosjohtamiseen - kyky ymmärtää syvästi ja laaja-alaisesti, samalla kyeten kuvailemaan muutos mahdollisimman yksinkertaisesti. Muutosjohtajana meidän tulee ymmärtää muutoksen tarve ja taustalla vaikuttavat syyt perusteellisesti asiakkaiden ja markkinan näkökulmasta ja samalla osata kuvata tämä tarve hyvin yksinkertaisesti. Ensin ehkä kirjoittaa siitä itselle sivu, sen jälkeen kappale, sen jälkeen tiivistää asia lauseeseen ja lopuksi mahdollisesti jopa vain yhteen sanaan.
Menneisyyden kunnioittaminen
Tulevaisuutta luodessamme on tärkeä vierailla menneessä. Ymmärtää ja tunnistaa historian hyvät osat. Helposti keskitymme asioihin, jotka haluamme muuttaa. Yhtä tärkeää on tuoda esiin asiat, joita emme halua muuttaa, asiat, joita haluamme vaalia. Vaikka muutostarve olisi kuinka looginen ja ilmeinen, voi se herättää vastustusta. Erityisesti heissä, joilla on pitkä historia yrityksessä ja jotka siten saattavat pelätä, mitä hyvää menetetään. Nämä henkilöt tai ainakin osa heistä, olisi tärkeä pitää lähellä itseä. Joo, raakarehellisesti he eivät välttämättä ole niitä, jotka inspiroivat itseä ja tuovat tilaan myönteistä energiaa. Yhtä kaikki he ovat arvokas lähde ymmärtää asioita, jotka saattavat herättää vastustusta. Muutoksessa mielellään otamme ympärillemme joukon ihmisiä, jotka ovat muutosmyönteisiä, innostuvat ajatuksistamme ja ovat driveemassa muutosta. Yhtä tärkeää olisi ottaa muutama ns. Portinvartija itseä lähelle, jotta voi ymmärtää ihmisten huolia ensikäden tietona eikä vasta mutkan kautta. Amsterdamin yliopiston tutkijoiden mukaan (Merlijn Venus & co) johtajat onnistuivat rakentamaan vahvan tuen muutokselle silloin, kun he nimenomaan painottivat myös jatkuvuutta organisaatiossa.
Tunnusta asiat, jotka eivät ole kestävällä pohjalla
Hyvien asioiden tunnistamisen lisäksi on tärkeä avoimesti todeta asiat, jotka eivät ole hyvin. Nämä voivat joskus olla myös hyvin kipeitä asioita. Asioita, joita on ehkä haluttu lakaista maton alle, vaieta. Asiat, jotka mahdollisesti hävettävät. Mahdollisesti jos organisaatio on menettänyt asiakkaiden luottamuksen tai työntekijöitä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti, jopa epäasiallisesti. Mitä suoremmin tunnustaa menneet mokat, sitä parempi mahdollisuus on voittaa asiakkaat / työntekijät takaisin puolelleen. Tästä taannoin oli mielestäni Postin mainoskampanja hyvä esimerkki.
Luo selkeä, vakuuttava perustelu muutokselle
Sen jälkeen kun olet tunnistanut menneisyydestä sen hyvät, huonot ja rumat puolet, on aika avata perustelusi uuden tulevaisuuden luomiselle. Tämä kannattaa aloittaa reflektoimalla suunnitelmasi ’miksi’ osaa. Minkä haasteen aiomme ratkaista? Mikä on hinta, jos emme tätä ratkaise? Muutoksen perustelujen tulisi olla niin vahvoja, että ne ns. Yliajavat tuttujen uskomusten ja käyttäytymisen yli. Tämä tarkoittaa toisin sanoen ei vain pientä justeerausta vaan syvällistä pohdintaa ja perusteluja, kuinka meidän tulee muuttaa toimintaamme ja ajatteluamme, jotta onnistumme kestävästi uuden tulevaisuutemme luomisessa.
Kuvaile selkeä ja optimistinen visio
On olennaisen tärkeää osata viestiä kuva tulevaisuudesta selkeästi. Optimismia unohtamatta. Tämä on matka, johon haluat ihmisten liittyvän. Haluat luoda ihmisille selkeän kuvan, millaiselle matkalle ihmiset pääsevät ja mihin matka on viemässä. Tässä auttaa data, ja erityisesti yksinkertainen data. Esimerkkinä Volvo - haluamme, että puolet myynnistämme on täysin sähköistä vuoteen 2025 mennessä ja koko myyntimme vuoteen 2030 mennessä.
Aika laittaa tarinan palaset yhteen
Nyt kun narratiivin elementit ovat kasassa, on aika saada ihmiset sen taakse. Ja tässä toisto on avain. On olennaista ymmärtää, että kuulija tulee tilanteeseen aina omasta kontektististaan käsin, josta hän narratiivia kuuntelee. Ensimmäisellä kerralla hän kuulee siitä todennäköisesti osan kuten olit tarkoittanut ja sisäistää osan. Muistijälki ei vielä kuitenkaan ole vahva vaan toistoja tarvitaan. On myös tärkeä saada narratiiviin mukaan kertojiksi muut johdon jäsenet ja sidosryhmät. Pyydä palautetta asiakkailta, käy aktiivista dialogia eri sidosryhmien kanssa ja tarkenna ja hienosäädä narratiivia tämän pohjalta. Sanojen lisäksi apuna voi käyttää numeroita, videoita, vaikka sarjakuvia. Mitä tahansa joka tuo muutostarinan eloon.
Muista toistot ja tunteet
Meillä kaikilla on tuhat asiaa päässä. Jotta aidosti sisäistämme muutoksen, se vaatii toistoja, toistoja, toistoja. Konkreettista puhetta miltä tulevaisuutemme tulee näyttämään, miten me olemme erilaisia, miten me toimimme uudella tavoin, miltä tulevaisuutemme tuntuu. Toistoissa hyvä mittari on se, että jos sinua itseäsi ei vielä kyllästytä oma puheesi, et ole tehnyt tarpeeksi toistoja.
Lisäksi on tärkeä muistaa, että johtajan tunnetila on hyvin tarttuva. Jos uskomme asiaamme, näemme aidosti edessämme houkuttelevan tulevaisuuden, josta olemme ylpeitä, se tarttuu. Jos puolestaan kuljemme kulmat kurtussa, provosoidumme kyseenalaistamisesta ja muutosvastarinnasta, se tarttuu ja synnyttää pelkoa ympäristöönsä. Muutoksessa viesti tuesta on olennainen. Kun lähdemme tekemään uusia asioita uudella tavalla, pelottaa se osaa, entä jos epäonnistun, entä jos en osaakaan. Tällöin viesti, että organisaatio on tukena tällä oppimismatkalla, on tärkeä. Heti ei ole valmista, heti ei tarvitse osata, olemme tällä matkalla yhdessä oppimassa.
Antoisaa uudistumismatkaa toivottaen. Muistathan huolehtia omasta palautumisesta, jotta jaksat ottaa myös ajoittaiset myrskypuuskat vastaan optimismia kadottamatta.