top of page

Organisaatio-oivalluksia 1/2025: Mikä muutoksessa onnistumisessa on kriittinen tekijä?

  • Netco
  • 26.1.
  • 2 min käytetty lukemiseen


Mikä mahdollistaa muutoksessa onnistumisen? Miten muutokseen saa riittävän imuvoiman, jotta uudistuminen aidosti tapahtuu? Tuhannen taalan kysymys, johon tyhjentävän vastauksen moni meistä haluaisi tietää.

 

Tietoa tulvii ovista ja ikkunoista ähkyyn saakka. Niinpä ajattelin olla lyhyen ytimekäs tämän kertaisessa organisaatio-oivalluksia kirjoituksessamme. Toivottavasti kuva ryydittää sanomaa.

 

Me Netcolaiset olemme viimeisen vuoden aikana saaneet kulkea monen asiakkaamme rinnalla muutosmatkalla. On ollut toimintamallimuutosta, muutosneuvotteluiden jälkeistä muutosta, liiketoimintojen uudelleen järjestelyä, merkittävään toimintamallimuutokseen valmistautumista, johtoryhmän muutosta jne. Koska muutos on niin vahvasti läsnä lähes kaikessa mitä asiakkaidemme kanssa teemme, halusin pysähtyä pohtimaan, mikä on ollut vaikuttavuuden näkökulmasta ratkaisevaa. On monia vaikuttavia tekijöitä kuten hyvin analysoitu muutostarve liiketoiminnan mittareilla ja ansiokkaasti suunniteltu muutosmatka prosessien ja toimintatapojen näkökulmasta. Mutta jos yksi kriittinen, erotteleva tekijä pitäisi poimia, minkä poimisin? Tämän äärelle halusin pysähtyä.


Mikä meille on näyttäytynyt keskeisenä, muutosonnistumista ennustavana tekijänä asiakkaillamme on ollut kyky luoda yhteistä ymmärrystä. Kuva elefantista, jossa kukin tarkastelee fanttia omasta näkökulmastaan, on resonoinut monella vahvasti. Se konkretisoi sen kokemuksen joka monella on; kuvitellaan, että kaikkihan tämän ymmärtää samalla tavoin, mutta tosiasiassa jokainen lähestyy asiaa omasta kontektistaan, omilla eväillään ja omilla tarpeillaan. Lopputuloksena sillisalaatti häntää, kärsää, korvia, selkää, kylkeä, jalkaa. Vannon vahvasti sen nimiin, että yhteisen ymmärryksen luonti, sille riittävän ajan ottaminen, kuuntelulle, soraäänille ja yhteiselle keskustelulle ajan varaaminen on äärimmäisen tärkeää. Vie ensin aikaa, vaatii kalentereiden raivausta ja priorisointia, mutta loppujen lopuksi kiihdyttää prosessia.

 

"Yhteisen ymmärryksen luonti muutoksessa onnistumisen keskeinen tekijä" - kuulostaa kyllä aika lattealta. Ei mitään seksikästä, korkealentoista tai erityisellä tavalla uutiskynnyksen ylittävää. Pysähtyessäni pohtimaan tätä lattealta tuntuvaa asiaa, tajusin kuitenkin, että yhteisen ymmärryksen luonti ei itseasiassa ainoastaan lisää ymmärrystä muutoksesta - miksi muutos on välttämätön, mikä on muuttumattomuuden hinta, mikä on seuraava askel, miten seuraamme muutoksen askeleita ja edistymisiä, vaan yhteinen ymmärrys vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.


Ja se muuten onkin sitten kova juttu. Yhteenkuulumisen tunne on meidän ihmisten perustarve ja systeemisen omantunnon kriittisin elementti. Jos yhteenkuulumisen tunne ei toteudu, kollektiivinen omatunto rakoilee ja yhteistyöhön tulee särö eikä homma edisty. Toisin sanoen kaikki ne toimenpiteet, joita tekemällä edistät yhteenkuuluvuuden tunnetta, vauhditat kuin huomaamattasi muutosta. Miten voisit lisätä juuri tänään yhteenkuuluvuuden tunnetta organisaatiossasi? Ehkäpä soittamalla kollegalle? Organisoimalla yhteisen keskustelutilaisuuden? Kertaamalla yhteisesti tämän vuoden suunnan ja pyytämällä jokaista jakamaan oman näkökulmansa tämän vuoden tavoitteisiin ja jo näkyvään edistymiseen liittyen? Tai jotain muuta. Ihan sama mitä, kunhan se vahvistaa edes hitusen yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 

Antoisia yhteenkuuluvuuden tekoja Sinulle toivottaen.

 

Organisaatio-oivalluksia on sarja, jossa me Netco Advisors Oy:n organisaatiopsykologit jaamme havaintojamme eri organisaatioista, joiden rinnalla saamme kulkea. Tämän kertaisen kirjoituksen kirjoitti Netco Advisors Oy:n perustaja, organisaatiopsykologi Sini Lindholm. Sinin intohimo on olla vauhdittamassa organisaatioiden, yhteisöjen ja yksilöiden kasvua ja potentiaalin hyödyntämistä.

 
 
bottom of page